CraftWell

Biosör előnyei

 „Wer kein Bier hat, hat nichts zu trinken” – „Akinek nincs söre, annak semmilye sincs, amivel a szomját olthatná”
(Martin Luther, 1453-1546, sörivó, prédikátor, reformátor)

A sör szervezetre gyakorolt jótékony hatásait természetesen nem csak Luther személyes tapasztalata, de független tudományos kísérletek is igazolták. Minden sörre jellemző, hogy izotóniás oldatnak tekinthető, azaz folyadékpótlásra – különösen fizikai munkavégzést, sportolást követően – az egyik legalkalmasabb folyadék. A hagyományos jótékony hatások mellett a biosör fogyasztása a következők miatt ajánlható még:

  1. Vegyszermentesség: A sörök legfontosabb két alapanyaga a mezőgazdasági termesztésből származó sörárpa és komló. Mindkét növényt intenzív körülmények között, azaz a megfelelő termésmennyiség biztosítása érdekében többfajta növényvédőszerrel kezelve termesztik. 2016-ban egy szúrópróbaszerű vizsgálat során még az általánosan magas minőségűnek tartott német sörökben is határérték feletti mennyiségben mutatták ki a rákkeltőnek és DNS károsítónak tartott szintetikus glifozátot: https://www.umweltinstitut.org/fileadmin/Mediapool/Downloads/02_Mitmach-Aktionen/11_Rettet_das_Reinheitsgebot/Glyphosat_Untersuchung_Umweltinstitut_2017.pdf . Ökológiai gazdálkodásban nem engedélyezett sem szintetikus növényvédőszerek, sem műtrágyák használata, sem a GMO-k használata, így a biosörök sem tartalmazzák ezeket a potenciálisan egészségre káros anyagokat.
  2. Magasabb vitamin és ásványianyag tartalom: A biotermékek előállításához ökotermesztésre alkalmas, általában úgynevezett ún. tájfajtákat használnak, amelyek nem csak ellenállóbbak a környezet károsító hatásaival szemben, de legtöbbször kedvezőbb beltartalmi értékekkel is rendelkeznek: magasabb a vitamin, antioxidáns és ásványi anyag tartalmuk és aromákban is gazdagabbak.
  3. Környezetkímélő: A hagyományos monokultúrás növénytermesztési rendszerek megterhelik a környezetünket: a szermaradványok a talajban maradnak, mérgezik az ivóvizet és az élővilágot, míg a monokultúra miatt csökken a biodiverzitás és növekszik egy-egy növényvédőszerre rezisztens kórokozók kialakulásának esélye.  Az ökológiai gazdálkodás környezetkímélő, növeli a biodiverzitást, nem szennyezi sem a talajt, sem vizeket, így is óvva az élőlényeket.
  4. Ellenőrzött alapanyagok és gyártás: Biotermékként csak olyan termék hozható kereskedelmi forgalomba, melyhez a felhasznált alapanyagok ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak. A nem mezőgazdasági termesztésből származó összetevőkre is szigorú előírások vonatkoznak – pl. GMO mentesség -, mely garantálja a végtermék magas minőségét. Nem csak az összetevőknek, de a gyártási folyamatnak is meg kell felelnie a biotermékek előállítására vonatkozó feltételrendszernek, melyet egy akkreditált független tanúsító szervezet évente minimum egyszer ellenőríz. Amennyiben akkreditált ellenőrző szervezet által tanúsított bioterméket fogyasztasz, úgy biztos lehetsz benne, hogy a termesztőig vissza lehet követni, hogy melyik biofarm-ról származik az alapanyag.